PRODUCT_233_03042527615067937305943932953186

Uszy wieprzowe

21.00zł

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/templates/single-product/meta.php on line 25
SKU: 59 Kategoria:

Opis produktu

Zastosowanie
Uszy wieprzowe w kuchni polskiej nie są często wykorzystywane. Można je jednak wędzić oraz suszyć i jeść jako przekąskę. Ponadto stanowią dodatek do bigosów i innych dań kapustnych, aby zgłębić ich smak. Litewskim przysmakiem są uszy wieprzowe smażone na chrupko. W Rumunii wykorzystuje się je jako składnik popularnej galarety mięsnej.
Zapach
Swoisty i niezbyt intensywny.
Kolor
Uszy wieprzowe mają jasnoróżowy kolor.
Przerost tłuszczowy
Nie występuje przerost tłuszczowy.
Pochodzenie
Jest całkowitą zewnętrzną małżowiną odciętą od głowy.
Struktura mięsa
Uszy wieprzowe tworzy bardzo zwarta, elastyczna i gumowata tkanka. Zawierają one tkankę chrzestną, powięzie w dolnej części, warstwę tłuszczu i skórę.
Nazwa w języku angielskim
Pork ears
Nazwa w języku francuskim
Oreilles de cochon
Nazwa w języku niemieckim
Schweineohren
Cechy świeżego mięsa
Uszy wieprzowe mają kolor od jasnoróżowego do brązowego. Tworzy je bardzo zwarta, elastyczna i gumowata tkanka. Nie występuje przerost tłuszczowy.
Gdzie kupić
rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowa
Wykorzystanie
galareta, salcesony, konserwy, smażone w kawałkach, dodatek do bigosu, wędzone, suszone
Przechowywanie mięsa surowego
w lodówce do 3 dni w temp. od 2ºC do 7ºC w zamrażarce do 12 miesięcy, w temp. -12ºC do -18ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 5 dni
zawinięte w pergamin lub powieszone w przewiewnym miejscu maksymalny czas przechowywania w temperaturze od 10ºC do 15ºC do miesiąca
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \”Rozmrażanie\”. Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Dodatkowe informacje

Waga 1 kg
Wymiary 30 x 30 x 30 cm

Recenzje

There are no reviews yet.

Be the first to review “Uszy wieprzowe”