-
Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- Pan WordPress o Witaj, świecie!
Archiwa
Kategorie
Meta
Boczek
Pochodzenie Boczek to dolna część półtuszy wieprzowej.
Zastosowanie
Boczek możemy piec, dusić, wędzić, gotować oraz grillować. Stanowi dodatek do rolad mięsnych, wędlin oraz pasztetów. Świeży boczek można również wędzić i jeść jako przekąskę lub wykorzystywać go do nadziewania i obkładania mięs podczas pieczenia w piekarniku.
Smak Lekko słony, swoisty.Zapach Odznacza się swoistym zapachem.Kolor Surowy boczek wieprzowy ma jasnoróżowy kolor.
Przerost tłuszczowy
W tej części tuszy wieprzowej przerost tłuszczowy jest znaczny i dobrze widoczny. Ilość i grubość warstwy tłuszczowej zwiększa się wraz z wiekiem zwierzęcia.
Struktura mięsa
Tkanka tłuszczowa poprzerastana jest cienkimi warstwami mięśni. Boczek z rozbioru półtusz klasy I i II nie zawiera kości. Boczek z półtusz klasy III zawiera dolne końce żeber.
Cechy świeżego mięsa
Świeży boczek z kością ma kolor jasnoróżowy. Charakteryzuje się dużym i dobrze widocznym przerostem tłuszczowym. Mięśnie poprzerastane są poziomymi warstwami białego tłuszczu i zawierają kości żebrowe (żeberka).
Świeży boczek bez kości ma kolor ciemnoróżowy. Ma mniejszy przerost tłuszczowy od boczku z kością. Mięśnie poprzerastane są poziomymi warstwami tłuszczu.
Boczek w plastrach ma ciemnoróżowy kolor, nieznaczny przerost tłuszczowy. W plastrach boczku można czesto znaleść niewielkie, jadalne chrząstki.
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 4-6 miesięcy
małe kawałki
Metoda przygotowania
gotowanie, duszenie, pieczenie, grillowanie
Wyświetlanie wszystkich wyników: 1
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-conditional-functions.php on line 259-
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-conditional-functions.php on line 259
-
Boczek wieprzowy
15.00zł Dodaj do koszyka