Karkówka

Pochodzenie
Jest ona karkowym odcinkiem schabu. Pochodzi z odcinka szyjnego i przedniej części grzbietowej tuszy.
Zastosowanie
Najczęściej wykorzystywana jest do pieczenia i grillowania. Po uprzednim peklowaniu nadaje się także do smażenia i gotowania. Podawana jest w formie steków i kotletów. Wykorzystywana również do produkcji wysokiej jakości baleronów i kiełbas.
Smak Soczysty i delikatny.Zapach Delikatny, lekko słodki. Kolor Jej barwa jest od jasnoróżowej do czerwonej.
Przerost tłuszczowy
znaczny-okalający
Struktura mięsa
Mięso jest elastyczne i jędrne. Tkanka mięsna poprzerastana jest dużą ilością tłuszczu i tkanki łącznej oraz powięziami. Ta część tuszy wieprzowej zawiera kości kręgów szyjnych i kręgów piersiowych z górnymi odcinkami żeber.
Cechy świeżego mięsa
Karkówka z kością inaczej nazywana karkowym odcinkiem schabu, ma elastyczne, jędrne lecz lekko twardawe mięso. Barwę jasnoróżową oraz widoczny przerost tłuszczowy.

Karkówka bez kości ma elastyczne, poprzerastene delikatnie powięziami mięso. Odznacza się dużą soczystością. Ma barwę jasnoróżową i widoczny przerost tłuszczowy.

Kotlety z karkówki odznaczają się dużą soczystością oraz jasnoczerwoną barwą. Widoczne są na nich powięzi oraz delikatne nitki tłuszczu.
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 4-6 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
mięso mielone jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
Metoda przygotowania
gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, grillowanie

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-conditional-functions.php on line 259

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-conditional-functions.php on line 259