-
Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- Pan WordPress o Witaj, świecie!
Archiwa
Kategorie
Meta
Golonka
Pochodzenie
Golonka jest środkową częścią kończyny przedniej. Odcinana jest od łopatki.
Zastosowanie
Golonkę najczęściej podaje się gotowaną lub pieczoną. Ponadto można z niej przyrządzać kotlety mielone, zrazy, rolady mięsne, klopsy i pulpety. Wykorzystywana jest również do wyrobu kiełbas oraz wędlin.
Smak Delikatny i lekko słony. Zapach Łagodny i mięsny.Kolor Jasnobrązowy z odcieniem żółtawokremowym.
Przerost tłuszczowy
znaczny-okalający
Struktura mięsa
Ta część tuszy wieprzowej zawiera mięso, tłuszcz, kości, ścięgna i skórę. Małe wiązki tkanki mięsnej są poprzerastane błonami, powięziami, a także tkanką kostną i zakończone ścięgnami. Z zewnątrz otoczone są grubą warstwą tłuszczu oraz skórą.
Cechy świeżego mięsa
Golonka przednia z kością najwyższej jakości ma delikatne mięso poprzerastane błonami i powięziami. Mięso bardzo dobrze odchodzi od kości. Z zewnątrz otoczona jest grubą warstwą tłuszczu oraz skóry. Jest ona koloru jasnoróżowego.
Golonka przednia bez kości najwyższej jakości ma bardzo delikatne mięso. Z zewnątrz otoczona jest jest grubą warstwą tłuszczu oraz skóry. Jest ona koloru od ciemnoróżowego do jasnobrązowego.
Golonka tylna charakteryzuje się delikatnym soczystym i jędrnym mięsem. Ma mniej błon i powieźni niż golonka przednia. Zazwyczaj jest otoczona grubą warstwą tłuszczu.
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 4-6 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
Metoda przygotowania
gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie
Wyświetlanie wszystkich wyników: 1
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-conditional-functions.php on line 259-
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-conditional-functions.php on line 259
-
Golonka wieprzowa
40.00zł Dodaj do koszyka