Łopatka

Pochodzenie
Łopatka wieprzowa jest górną częścią kończyny przedniej.
Zastosowanie
Łopatka najczęściej wykorzystywana jest do pieczenia lub duszenia. Sporządza się z niej zrazy, a także do wyrobu domowej białej kiełbasy i kotletów mielonych. Przeznaczana jest także do innych dań z mięsem mielonym takich, jak: pyzy z mięsem, pierogi, gołąbki. Łopatkę można gotować po peklowaniu. Przyprawami doskonale dopełniającymi delikatny smak łopatki są: cząber, kminek, majeranek, rozmaryn, ziele angielskie, chili. Z tej części tuszy wieprzowej sporządza się również kiełbasy, konserwy oraz gulasz.
Smak Delikatny i lekko gorzki.Zapach Łagodny, typowy dla mięsa wieprzowego. Kolor Ma kolor od jasnoróżowego do czerwonego.
Przerost tłuszczowy
średni-okalający
Struktura mięsa
Mięso jest delikatne i soczyste. Tworzą je warstwy mięśni średniej grubości poprzerastane tkanką łączną, a na zewnątrz pokryte warstwą tłuszczu. Tłuszcz z powierzchni łopatki powinien być prawie w całości zdjęty. Należy pozostawić jedynie jego cienką warstwę o grubości do 1,5cm.
Cechy świeżego mięsa
Łopatka z kością bez golonki jest delikatne i soczyste. Ma kolor od jasnoróżowego do czerwonego oraz średni przerost tłuszczowy. Łopatka jest górną częścią kończyny przedniej.

Łopatka bez kości i golonki ma deilkatne, soczyste mięso. Barwę ciemnoróżową oraz średni przerost tłuszczowy. Najczęściej występuje bez skóry.

Łopatka z kością i golonką ma jasnoróżowe mięso. Średni przerost tłuszczowy. Otoczona jest elastyczną skórą. Mięso bardzo dobrze odchodzi od kości.
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 4-6 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
mięso mielone jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
Metoda przygotowania
pieczenie, duszenie, gotowanie

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-conditional-functions.php on line 259

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-conditional-functions.php on line 259