mozg1

Mózg wieprzowy

100.00zł

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hosting/prv-hosting/xlx.pl/a/i/bagienica-masarnia/wp-content/plugins/woocommerce/templates/single-product/meta.php on line 25
SKU: 57 Kategoria:

Opis produktu

Zastosowanie
Obecnie spożywa się go coraz rzadziej. Delikatność mózgu wieprzowego uniemożliwia jego długie gotowanie i smażenie. Stanowi składnik kiszek, kaszanek oraz niektórych wyrobów podrobowych.
Smak
Delikatny i lekko słodki.
Zapach
Charakterystyczny, typowy dla mięs podrobowych.
Kolor
Błona osłaniająca mózg jest różowa. Wewnątrz mózg ma kolor różowo-kremowy.
Pochodzenie
Należy do podrobów, wyjmowany jest z czaszki zwierzęcia.
Struktura mięsa
Mózg wieprzowy ma owalny kształt, dość miękką konsystencję i pofałdowaną powierzchnię, która otoczona jest błoną.
Dobre źródło
Stanowi on dobre źródło białka, witaminy B12, witaminy PP i fosforu. Zawiera jednak bardzo duże ilości cholesterolu.
Nazwa w języku angielskim
Pork brain
Nazwa w języku francuskim
Cerveau de porc
Nazwa w języku niemieckim
Schwein Hirn
Cechy świeżego mięsa
Mózg wieprzowy ma owalny kształt, dość miękką konsystencję i pofałdowaną powierzchnię, która otoczona jest błoną. Błona osłaniająca mózg jest różowa,wew. mózg ma kolor różowokremowy. Nie posiada przerostu tłuszczowego.
Gdzie kupić
rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowa
Wykorzystanie
kiełbasy, kaszanki, salcesony, konserwy, pasztety, dania smażone oraz pieczone
Przechowywanie mięsa surowego
w lodówce do 3 dni w temp. od 2ºC do 7ºC w zamrażarce do 12 miesięcy, w temp. -12ºC do -18ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 5 dni
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \”Rozmrażanie\”. Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Dodatkowe informacje

Waga 1 kg
Wymiary 30 x 30 x 30 cm

Recenzje

There are no reviews yet.

Be the first to review “Mózg wieprzowy”